Sunday, January 11, 2009

BeRBiCaRa tEntAng HaTi & pErAsAAn

Soalnya hati....
Sukar di mengerti....

Soal hati & perasaan?? Sumthing wide 2 be discussed about....apa kaitannya hati n perasaan...perasaan itu apa??hati pula bagaimana..?adakah perasaan itu lahir dari hati??
cuba renung dan fikir....dari mana sebenarnya perasaan kita lahir...???hati??hati yg merupakan satu organ yg teramatnya penting dlm tubuh badan kita...byk metabolisme tubuh badan manusia yang serba kompleks lagi sophisticated ini berlaku dalam hati...penghasilan jus2 hempedu..penyimpanan kolesterol serta penghasilan sesetgh enzim berlaku di hati....itu secara anatomi dan physiology nya....tidak pula sy terbaca penghasilan perasaan dari hati..hhehee
tp itu bukanlah persoalan pokok yg cuba sy utarakan disini...

sebenarnya dan sejujurnya sy cuma nk berkongsi ttg proses2 penjagaan hati...ini bukanlah dr segi medikal nya....sy bukanlah nak suruh anda jaga pemakanan,bersenam...amalkan cara hidup sihat......sy belum lg diiktiraf sbg seorg doktor perubatan yg boleh mengupas serta mengulas lebih lanjut ttg hal itu....exam hari tu pun x lepas....huhuhu..xpe dis sem usaha lg ek???.....ok2....
berbalik kpd soal hati....hati dan perasaan....nk menjaga hati n perasaan org len, anda rasa ia mudah atau tidak??for me....dat's a big gigantic responsibility to be carried on our shoulder...kalu boleh memg xnk amik amanah nk jaga hati org...susah...u urself need to prepare urself n sumtymes sacrifices lots of things in order to do so....but the problem is...everyday in ur life,whenever da time is...wherever the places is...u r going to meet n deal with people!!!People atau dalam bahasa Melayu nya orang atau manusia....Manusia!!!!makhluk Tuhan yang dikurniakan akal dan juga perasaan...xkesah org yg anda jumpa bagaimana...semuanya punyai perasaan....perasaan yg pelbagai...dan itu menjadikan ia lebih rumit untok kita sebenarnya….....

Mungkin kita selalu terfikir…”penatnya nk jaga perasaan org len kan???itu xleh…ini xleh…bagaikan semuanya terbatas…kalu boleh kita nk puaskan hati org jer….tp org pernah x fikir perasaan kita pun…”ya…adakalanya pernyataan ini memg benar…rsnya suma org pun rasa benda yg sama ye x???

Contohlah si K ni adalah org yg kita selalu jaga hati dia….kalu boleh xnak cakap kasar pun kat dia…everything must be nice n kind…tp masalahnya si K ni plak seolah2 mcm tak tau or memg dia xtaw pun kita ni sesunggohnya baik kat dia…at de same time plak dia ni jenis yg suka sakitkan hati org termasuk r diri kita sendiri…n kelakuannya pun selalunya ikut suka dia jer,xkisah pun kat org len…pendek kata yg penting dia bahagia…mesti nyampah kan…tp disebbkn diri kita ni “baik” dan sememangnya sayang kat kawan kita ni,kita pun simpan je lah dlm hati…wat2 bodo n xtaw jer ngn perangai dia tu…kalu nak nasihat nti merajuk plak…then xnak tegur kita….dlm kes ni pe yg korang akan wat…mesti ramai yg akan rela makan hati drp nasihat kawan kita 2 kan…2 pun kalu kita ni jenis yg pentingkan persahabatan….tp kalu kita xtegur plak serba salah lak kan…kalu kita kawan yg baik kita mesti r tegur kawan kita kalu kita rs cam dia wat menda yg x berapa nk betul kn???tp masalahnya plak kawan kita ni pelik sikit perangainya…xbley nk ditegur… last2 serba salah kita diwatnya…Nak tegur kan hilang kawan…xtegur plak…jiwa sendiri merana….susah2….


Tu kes pertama….kes kedua plak…kawan yg jenis sensitive dia tahap pohon semalu…xleh cuit sikit…terus amik hati….angin tiup sikit…terus lari,kita yg tercari2 pastu….susah betul…masalahnya plak dia ni kalu bercakap xde la plak tahap sensitivitinya mcm dia sensitive bila org ckp ngn dia…tu yg pening tu…dia dah sensitive n tau rasanya jadi sensitive supposedly cara dia ckp kat org sensitive la cket kan kat org len …ni tidak…kita jugak yg nak kena berkorban…nk berkorban tiap2 hari ke.??tiap hari pun makan hati….kang dapat masalah liver malfunction br taw…tp nk wat cmne…kita yg paham ttg betapa sukarnya nk jaga hati n perasaan org len ni kita jalankan je la tanggungjawab kita…ye x??mungkin ada sebab n musabab disebaliknya…..biarlah kita makan hati…n kalu dah byk sgt makan hati 2 n kalu xtahan…g r cari someone dat u trust…g luahkan kat dia…insyaallah…lega r cket pas2…pas2 byk2kan berdoa kat Tuhan agar kita tabah dalam menghadapi kawan2 kita ni n doa2kn lah agar hati kawan kita ni berubah n lebih memahami kawan2 dia yg len…

Lepas ni mesti ramai yg nk tanya kn….sape la gerangan nya insan yg sy ckp2kan kat atas ni kan…buah hati ke???xkesah la korg nk ckp pe…kalu korg nak tafsirkan org tu sbg kekasih…kekasihlah org tu…kalau anda tafsirkan org 2 sbg kawan…kawan la 2….sy juz nk berkongsi jer….sebab benda ni ramai pun dah rasa kan???

“A good friend really hard to find…but easily to lose….”

So…sahabat2 sekalian…sayangilah rakan2 anda…jagalah hati n perasaan mereka….jgn sampai kita kehilangan kawan kita…jgn nti menyesal di kemudian hari…biarlah kita berkorban cket yg penting persahabatan kita kekal…amiiin….

p/s : kan bagus kalu sumer org pun faham betapa sukarnya nya nk jaga hati n perasaan org len…mesti masalah2 cmni xkan berlaku….tp kan mende ni susah cket r nak berlaku….tp apa yg sy rasa la…kalau kita dah betul2 bersahabat…when trust is there…keyakinan n kepercayaan yg utuh sudah terjalin…xkan ada kot kita nk gaduh2 ngn kawan kita…sebabnya anda sendiri pun taw kan…kalau xtaw pun…piker r sendiri…anda pasti akan tahu…

16 comments:

~teratai bunga indah~ said...

post ttg jaga hati lagi...

hmmm...
ttg si K.. kalo sayalah, maybe pada awalnya sy akan bertahan.. tapi bila tiba tahap dia ni naik kepala n tak dpt nk mengontrol perangai buruknya yang macam dinyatakan tu..sy x kisah hilang kawan macam dia..sy akan berterus terang. bukan sy tak syg dia.. tapi perangai dia tu.. smpai bila nk jaga die sedangkan tiap2 kali pon die sakitkan hati org.. dia harus sedar..
mungkin lepas awk berterus terang, dia akan jauhkan diri buat sementara.. tapi percayalah.. andai persahabatan dia itu ikhlas, at last dia akan cari awak balik.. and ckp 'i'm sorry' dan baru sedar awaklah kawan yang paling baik untuk dia...

** xselamanya dia hanya bersama awk. suatu hari, die akan jumpa org baru... kalo perangai die tetap sama n xde plak org yang 'baik' mcm awk, jd macam mana??
panjang plak kan..hee
wallahualam..

asrulnizam said...

hurmmm...
i think i know d persons u talk to..
myb i need a time to talk wth u personally..coz we all do realize all those bad habit too..huhu..cma stkt ni msg2 mendiamkan diri je..

so 4 d mean time, bsabar je la dulu ek wahai adikku..we try to solve it as far as we can..

i'allah bnda ni leh settle..

blackRose said...

hati n perasaan...
bnde yg paling susah untuk dibicarakan.. waima kalo nak dibicarakn 1 hari 1 mlm pun xkn habis....

dalam hidup ni.. bile da makin dewasa... kite kne blaja untuk jd selfish, self-centered n ap2 yg sewaktu dgnnya.... may b bukan mudah n kita sendri pun x berniat utk bersikap demikian... ttp kdg2 itu la yg diperlukan supaya idup kite sndri dapat diimbangkan.. tidak sume org rase ap yg kite rase.. sumtime we have to learn to say no... jgn terlalu mengorbankan perasaan kita sendri.. kdg2 kita perlu mghadapi kenytaan dan berterus terang itu adlh penyelesaian yg terbaik, maka lakukanla.. walaupun berterus terang tu kdg2 sgt la menyakitkan.. cthnye smp leh putus kawan kan... salunye bnd ni.. kalo kite rase kite di pihak betul.. kite xkan berseorgan... n lame kelamaannnye kwn ni sndiri nye akan sedar pa yg die dah wat..
ap2 pun berterus terang ad la jalan terbaik.. to gain the sweetness, we have to face the pain...

jgnla menyiksa diri adikku oi.. dalam idup ni, kite kne pandai pilih kawan.. bukan kite shj yang sanggup berkorban untk die.. die pun sanggup bekorban untuk kita.. walaupun ad sesetgh kwn ni xtunjuk.. tp care bgmana die concern ttg kita, xkirela jauh mane pun die, kite di utara, die kat selatan, ap yg die wat still mmebuat kite rase dekat.. pd sye mcm ni la kwn sejati.. bknnye kwn yg hanye memntingkan perasaan sndri shj...

lastly.. idup ini tanpa dugaan aplah maknenye.. dugaan inilah yang mewarna-warnikan idup kita..
terpulang pada kpd kebijaksanan untuk mengatasinya... dugaan ini jugakla yang akan mematangkan kita..

p/s: ayeen .. Live life to the fullest!!!! chaiyok2!!! ni act peringatan wat dri sndri gak.. sabar jak la k...huhu...

AYeEn said...

yup...dis thing so complicated to be discussed bout actly...
but neway...thnx 4 ur response to dis post...

things bout feeling is really hard to understand...
but somehow if u manage to really understand bout it...
all things might flow smoothly...

blackrose: berterus terang...yup sebenarnya satu jalan penyelesaian yg terbaik...but bukan mudah nak wat...pesan imam Ghazali, yang tajam itu lidah...kata org luka di tangan boleh sembuh..luka di hati...parah...nk sembuhkan 2...hurmmm...susah....

p/s: Live life to the Fullest!!!! try my best!!

-m3- said...

mau tanya sikit...
kalo kite seda org tu x reti jg hati kita, dan kite dah pun biakan je die dgn carenye tanpa sakitkan hati dia...
dan dia ckp kite ni mmg sengaja nak jaga hati dia (macam dia sedala yg selama ni dia selalu sakitkan hati kita)...
tapi die x brubah pun...
cume macam blame kite lak terlalu jaga hati die...
dan bile kite berterus terang dia akan hilang...
worth ke kite kehilangan dia?
walaupun kita tau kite sayang die?
huhu...

p/s: sekadar mau tahu pendapat, kalo sudi jawabla...

blackRose said...

yg tajam itu lidah..ye, sye stuju!! tp kalo kite pandai berbicara dan bercakap tanpa emosi..pinjam kate seseorg.. 'be proffesional' hehe.... insyaAllah sumenye akan smooootthhh...

-m3-
urmm... kalo sye r.. try r tnye die, nape die wat mcm tu?.. tp kalo xd jwpan gak.. hmm... sye rase it worth utk kehilangan die (ayat ni sgt kejam je.. hehe)...
tp xtau la dr pihak kamu mcm ne.. sbb perasaan syg tu subjektif.. xtau syg kamu tu di thp mane...
tp kite kne tgk gak hubungan die dgn kwn2 laen.. kot2 mmg perangai die mcm tu...

budak lg=D said...

owwhh...i see...hurmmm...
mcm yg sy post kat sumone blog
"at last berterus terang is d best way"
tp kta xnk lukakan hati die...so, its depends on the WAY kta beritahu dia so dat nnt die xrase teruk+down gle+mcm org bodo.pd sy ckp+tegur die sbg sahabat,bukan dgn b'emosi..spy dia tahu kta ikhlas & xrse dmalukan(mcm kamu sume kte.professional)

pernah jd pd kwn,kwn sy..n its work..alhmdulillah..=)

honestly,mmg xadil kan,bengang ngn prngai die..ckp blakang2..tp kte xpnah tegur die.
who knows die btul2 xtau...

m3 : must be sumthin wrong kt kwn tu kot..huhuu.mst ada prob tu...
or else die nk attention lbey ckit kot..

"dan bile kite berterus terang dia akan hilang..."
dr biarkan die hilang better kte xplain rules dlm berkwan kot...heh~
keterbukaan dlm menerima & memberi pendapat serta btolak ansur..
n again,watch out cara pnyampaian kta..

hee~tu je kot..
maaflah lau tlbey mgarut..
wallaualam..

asrulnizam said...

worth atau tidak kehilangan itu??

actly its depends pd awk menilai sejauh mana awak menghargai persahabatan awak ngn dia..klau b4 dis korang mmg baik, n saling melengkapi atr satu sama lain wlpun dia selalu sakitkan hati awk, ttp disebab awk hargai+sayang dia yg teramat, myb awak akan terasa kehilangan yg besar dlm hidup awk..

ttp jika dia hanyalah cebisan dlm hidup awak, hanya sekadar memegang gelaran 'kawan' jika dibandingkan dgn kawan2 awak yg lain, xde apa yg nk dikesalkan..ini kerana, x de kesan dia ada ataupun x de dlm hidup awk..

dan mungkin org akan berpendapat sy ni hanya mementingkan diri sndr kerana sanggup bertindak sedemikian, ttp kita perlu sedar bhw kita x kan dapat memuaskan hati semua org..so berpada2 la dgn tindakan yg kita ambil..jgn sampai jiwa kita yg merana hanya kerana nk jaga hati org..

nak menjaga hati org ada hadnya, tp klau kita da sggp berkorban apa saja,hati n perasaan, ttp dia still lg x memahami kita n blame kita..its better awk kehilangan dia dr memilikinya tanpa mendapat apa2 faedah drnya..

cadangan:

seperti kwn2 kt yg lain perkatakan, ianya lebih baik jika kamu berterus terang dgn menegur dia drp kamu mnjga hati dia..ianya bukan shj membuatkan hati kamu merana, malah membuatkan kawan kamu itu menjadi lebih parah keadaannya..mungkin bukan hanya dgn kamu ia memperlakukan sedemikian, mungkin juga dgn kawan2 nya yg lain..

lama kelamaan, sebatang kara tinggalnya..langsung diendahkan oleh kwn2 nya yg lain hanya kerana perangai yg x diubah..

p/s:ianya hanya sekadar pendapat yg termampu sy kongsikan..mungkin yg terbaik adalah kamu sndri menyelesaikannya berdasarkan situasi yg kamu hadapi..krn kamu lebih mengenali kwn kamu itu berbanding kami..sekian =p

marinata said...

fuh..sume komen pjg2..saje nak lalu kat cni. =P

CiKaLi said...

hmm... ak ke ??... tp ntah ak ble pkir2 blik kn.. mmg sakit atie gak.. or mkn atie.. tp akkn.. ak rse ak nk biase da.. bende2 nie.. dh muak dh pn.. sbb bg ak la kn.. ak tk tau la.. ape yg org pkir pasl ak.. bersahabat is nice.. wateva happen ak akn try maintain dat... coz we are not perfect.. so kalo nk kwn mmg kne ikhlas.. kte tau perangai kwn kte mcm tu.. so except je la.. his weakness.. maksud ak kte pn sme2 ade weaknesskn.. cume kekadang tk de org nk tgr.. yg penting ak brkwn.. mmg kekadang ade kwn yg bg bad influence kt kte.. juz pandai tau batas2 nye la.. ok mcm saudara ckp mslh 2 shbt tu.. kalo tk nk atie terluke cube jrkkn skit.. bkn smpi tk kwn tp.. tk nk 2-2 kecik atie nnti.. tp kalo dh rapat juz trima la seadanye.. ajal maut ditngan tuhan kte tk tau esk nasib siape..
oklah.. renung-renungkan... slamat beramah..

AYeEn said...

wow...
makin hangat isu ni...
neway thnx u guys 4 ur opinion.....
yeah..mcm Blackrose ckp hati n perasaan ni memg susah untok dibicarakan...

sbb everyone ada pndpt masing2 ttg cara nak cope dgn benda2 mcm ni...
mayb ada org leh jer terus terang...but mayb ada yg xboleh...kepala sama hitam, tapi hati lain2...kan???
depends gak ngn org yg kita nk berterus terang tu...dia jenis yg "terbuka"@open-minded...or in the other way....

lg satu...everyone hv their on experiences on facing dis kinda problem..mayb b4 dis u pernah terus terang n it works..so u say we juz need 2 berterus terang...
n mayb 4 some ppl face dis problem n berterus terang hv made the situation even worst...then u wont dare to do it again rite...

4 me myself...friendship is very priceless....i wouldnt dare to break any friendship ...xkisah la org tu sejahat mana pun kat sy...as long as i hv friends...mayb sekrg dia cmni...who knows some other day in the future he or she might be the only one person who can help u...jgn nti time tu br terhegeh2 nk minta maaf coz putuskn persahabatan dulu...plus time tu mesti kita akan jd segan nk tegur dah...lgpun Islam sendiri tidak membenarkan kita memutuskan persaudaraan kita kan....

neway...wateva ur opinion, i respect n appreciate it..as i mentioned juz now,everyone hv their one side of view bout dis..n everyone have the rights to speak out their opinion...

thnx
(^_^)

budak lg=D said...

waah...da mcm forum..
pasti btuah ada kwn mcm kamu sume yg dpt memahami karenah dlm berkawan.atleast from ur part..

honestly,opinion kamu sume watkan sy kembali bfikir sikap sy spnjang bkwan.hrp,if i did sumthin wrong,my fren will b there to tell d truth.huhu~

n mcm sum1 kte kat sy
"every1 has their own reason 4 doin sumthin..so do us..."
*err,xpasti ayat tue bkaitan ke x =D

wallahualam..^^

asrulnizam said...

~if i did sumthin wrong,my fren will b there to tell d truth.huhu~..frm budak lagi..

so budak lagi, mcm mana kami nk btolkan kamu klau kami x tau siapa kamu..huhu

budak lg=D said...

sdr asrul:
kwn2 sy tmasuk kamu i.Allah ada sekeliling sy...xkan kamu nk btulkan sy saja kn.

rsenyer jika kt syg kwn2 kt mana mungkin kt sanggup biarkan mrka wat sumthin yg kt tahu salah...

jd bpesan-pesan serta ingt mengingati sesma kita
(nk stress sni,bkan bmaksud jaga tepi kain org lain)

sy antara kamu suma juga...ap yg sy hrp sma mcm hrpn kamu pd kwn2 kamu--->"correct me if im wrong"

dan dsini kt perlu kan kterbukaan dlm meluahkan&menerima &i.Allah keikhlasan bkwan itu dpt kt rasa.

skdr pndngn sy
hehee
^_^

-m3- said...

pandangan2 yg bernas...
isu yg menarik...
membuat ramai berfikir kembali...
terima kasih atas pandangan...
n thanks to k-run sebab membuka hati dan fikiran untuk berkongsi topik ini...

AYeEn said...

u r welcome (^_^)