Monday, October 22, 2012

~Lata Naning revisited. Proceed to Gunung Rajah

Salam.

Ekspedisi Motivasi Final Exam Lata Naning & Gunung Rajah

Dari kiri berdiri : din, adli, pije, yeyeh, su'aidi, afiq rahim, hilmi
dari kiri duduk: me, yen, izzad, akram

Geng Piittt Piiiiiittttt telah berjaya menawan Gunung Rajah, Bentong ( ketinggian 1685m). Gunung yg tertinggi dalam rekod Team MedMalaya. Rasanya ini adalah ekspedisi terakhir kami sebelum duduk final MBBS 3B yang dijadualkan pada April 2013 nanti. Kali ni kami seramai 11 anggota meneruskan misi pendakian kami!

Disebabkan ini adalah trip terakhir, jadi aku memang xkan lepaskan peluang ni. Before nak naik tu, kena top up stamina, petang2 pegi joging. Makan pun kena jaga *jaga ke?* haha. Memang aku dah siapkan dari segi mental. Apa2pun kena sampai puncak jugak.

 Pada awalnya, kerisauan melanda jiwa yang lemah ni, bukan apa, sekarang tengah musim hujan. Memang sangat bahaya kalo nak panjat gunung. Aku yang penuh kerisauan ni pun buka la website jabatan meteorologi. dua hari tu dijangkakan hujan di satu dua tempat dan kebanyakannya cerah. aku tarik nafas lega sedikit. So, lepas segala barang aku dah ready packing semua. Aku serahkan segalanya kepada Allah untuk selamatkan perjalanan ekspedisi kami kali ni.

Jumaat petang- bertolak dari UM ke Bentong

Sampai di Bentong kami singgah nak beli barang2 sikit, dan isi perut. aku order bihun goreng. habiskan separuh je. xberani makan banyak, takut semput nanti. Masa tu aku tengok langit gelap je. Tanda macam nak hujan lebat. Memang aku sangat risau masa ni. Aku banyakkan doa, moga Allah permudahkan perjalanan kami. Buat masa ni, hanya doa yang mampu tenangkan hati ni. Dah siap2 makan, kami bertolak ke Masjid Bentong, Solat siap2.

teruskan perjalanan, samapai air terjun Chamang. Disinilah bermula nya ekspedisi!

Kitorg pun siap2 keluarkan barang, pakai kasut semua. Hujan pulak turun. Dalam hujan tu kami stretching. panaskan badan betol2, supaya xde yg cramp ke apa nanti. Kami mulakan dengan doa lepas tu.

Bismillahirrahmanirrahim.

Jam ditangan ku menunjukkan 0920 malam. Kami memulakan langkah. Awal2 da memanjat mencanak, tapi dalam 10minit je, then perjalanan jalan balak dalam 45min. Kami sampai ke pintu masuk gunung tu.  teruskan perjalanan sampai sungai Y dan terus lagi sampai ke Lata Naning. Dalam pukul 120pagi kami sampai. rasa lega sangat. letak barang. hampar tempat baring, ada yg masak. ada yg berehat. Kami plan nak bertolak dalam pukul 3 tp kita hanya merancang. sempat tidur kejap dengan keadaan yg sangat sejuk. perghhh menggigil satu badan.




Pukul 330 lepas kami siap2 minum2 sikit. Perjalanan bermula. Daripada 11, hanya 7 yang teruskan perjalanan ke puncak, lagi 4 stay dekat lata naning. Kami berserah segalanya kepada Allah. Jalan memang mencanak habis. panjat2. turun sikit, panjat lagi. kalo mental x kuat mahu je patah balik. tapi disebabkan keinginan nak sampai ke puncak tu sgt tinggi, walau kaki ni rasa nak tercabut dah perjalanan tetap diteruskan. Dalam pukul 6 kami sampai ke puncak anak rajah, jalan depan sikit kami stop berehat untuk solat. solat gilir2 sebab tempat kecik je nak solat, sementara tunggu tu sempat lah melelapkan mata kejap.lepas semua selesai solat, pukul 7am kami mulakan perjalanan.



dalam 10 minit, kami jumpa batu besar yg kena panjat pakai tali, masa tu semua dah excited, sebabb view kat situ memg dah lawa. lebih kurang sama paras ngan awan dah masa tu. Lepas batu besar ni sangat la mencabar mental, jalan2 punya jalan, panjat punya panjat x sampai2. semua mcm dah hilang semangat. tapi tetap teruskan jugak.

akhirnya, jam 8.00 pagi kami sampai ke puncak gunung Rajah!

let the picture speaks!


that's genting










we've made it!











sangat lega, tiba2 penat tu semua hilang.
memang tersenyum lebar je.
terus aku sujud.
Alhamdulillah.
terpancar kegembiraan di wajah masing2 walau ada la jugak muka kepenatan tu.


di puncak, gambar2. lepas dah penat.
kami tidur atas puncak tu beramai2.
mula2 ok nyenyak je tidur. dalam 930am, matahari dah naik rasa bahang panas
plus lebah yg sgt byk berterbangan
'nggennnnggg ngengggg ngennng' kat sebelah telinga
semua pun terjaga.

kami lepak2 lagi, minum2, makan2, amik gmbar lagi.
dalam pukul 11.00 pagi kami mulakan langkah untuk turun.
Turun memg sangat cepat, perut semua da lapar, dalam kepala ingat nak makan maggi je kat lata naning tu.
kami just amik masa 2 jam setengah utk sampai ke lata naning berbanding naik makan masa lebih kurg 4 jam.

mandi. berendam. makan. solat. berehat.
pukul 430pm kami mulakan perjalanan pulang.
sampai semula ke air terjun chamang pukul 800pm.

singgah di masjid bentong utk bersihkan diri dan solat.
Kami singgah di KFC Bentong.
semua makan macam org baru keluar hutan *memang baru keluar hutan pun kan?

bertolak pulang ke UM semula.
aku memang tidur sepanjang perjalanan.
minta maaf kepada hilmi.
sorry xdpt teman. memang xleh tahan.
sampai UM dalam kul 1100pm.
tidur terus.

 wassalam.
baca lah blog kawan saya yeyeh

1 comment:

~atieput3~ said...

oke. jeles!

huuuuu~

cntik.. rsa cm nak naik sama. lama gila kot x hiking.huhu