Friday, August 6, 2010

~ini baru klinikal

Salam =)

minggu ni kami da start wat physical examination atau singkatannya PE...based on system...apa yg kitorg blaja??

==>PE ni adalah perkara2 yg doktor2 lakukan kat pesakit dalam usaha nak menyiasat apa masalah sebenar pesakit tu...lebih kurg gitu la...

minggu ni da wat 3 sistem : Cardiovascular(bab2 jantung), respiratory(bab2 paru2) dan sedikit neurology...

apa yg seronoknya dapat wat PE ni...

PRAKTIKAL

that's the best word to describe it~

biasa kita buka buku,baca,faham,hafal~~~~~~tak lama kemudian lupa =(

tapi bila kita wat sendiri, nampak ngan mata kasar kita mcm mana rupa n keadaan pesakit bergantung kpd penyakit mereka--> makes life easier to remember things!!

but seriously, you need a strong basic sciences knowledge. Kalau tak.. agak terkapai2, xtaw apa yg lecturer cakap.

sekarg ni nk kena revise byk benda yg da blaja time 1st year n 2nd year~ ganbatte!!!

makin lama rasa macam makin seronok!!!
seronok seronok jugak...tapi risau tu ada...
yeah...
u're dealing with patient.
patients are human being.
they have emotional,feeling
they have their rights
they have family
and etc...
then u need to respect them!
treat them properly!
care for them appropriately!
no harm!
be nice!
be friendly!
that's what patient want from a doctor~~~

BE A GOOD DOCTOR!!
some words that comes from the patient and their relatives after having conversation with the patient..
BELAJAR ELOK2 ye NAK...
harapan yg mereka berikan...
come on Doctors In The Making!!
people are putting their trust on us!!
carry it!
hold on and live up to that trust.
we can make it!!!
INSYAALLAH!

adakah aku terlalu bersemangat??*monolog*
people may said : awal2 ni bolehlah semangat camtu...jap ag xde dah semangat camtu..lama2 nti bosan la nti...
ignore it..
it's true our spirit may rise up high as high as mountain..
n time goes by it may fall down to the deepest sea in the world *hyperbola x??*

then why don't we just maintain our spirit by keep on giving motivation to ourself??
ok.
enough with te medical things again...

comes to SECHOLIAN PART..
sekarang ni FESKUM tgh berjalan di UM
FESTIVAL KONVOKESYEN UM..
secara x langsung 2nd stove juga berjalan bersama.
yup.
masih sperti tahun2 sudah..
kekal setia bersama biro Tugas-tugas khas.TTK.
tugas membasuh pinggan.
=)

then malam hari rabu lepas.
kami dak2 medik 2nd makan2 kat luar..
ala2 gathering gitu..
hehe
before this penah wat g makan2 kat Kpg Baru masa study week sem lepas.
Kali ni kami g restoran nelayan titiwangsa.
BEST sebb dapat kumpul ramai2 gitu..
hope ukhuwah kami semua lebih akrab seakrab2nya.
insyaallah...
thanx korg
dzarif, hilmi, pejol, mahfuz, pian, biskut, yen, din, luqman, adli, arm, afiq, matyie, dinesh, maleena, goh, vincent, kim wei, may fong, edmund, jo ee, isz,lily, liya, tiqah, azie, aini, nurul, has, rai, chem, mazidah, miza, adoss, zati...thanx for the memorable night...
sayangnya akram malek n izzul xdpt join...

tp yg best mlm tu..
ada satu table tu diorg sambut befday..
so kitorgpun nyanyi la lagu befday ramai2 to the befday girl...
last2 dapat cake befday free..
heee...
then gambar2 ckit...
terus pulang ke UM..
*ada kelas awal*heee

okla..
nak bersiap2 g second stove

jumpa lagi di post mendatang..
hidup mesti diteruskan!! ^_^

3 comments:

CiKaLi said...

all da best doktr khairun...

nadia said...

'medical students in the clinical phase is fun!..enjoy it while u still can'- pesanan most HOs

p/s i just finished my 1st clinical posting too!

salman said...

buat elok2 ye nak krun~
nnti jgn lupe jnguk2 2nd nie..
slalu2 la contact kami sume..