Tuesday, February 9, 2010

~Smart Plan 2010 High School Klang

Salam...

Sabtu lepas, 6 Februari 2010...warga kerja KeM Kecemerlangan Akademik & Akhlak XIII telah menganjurkan satu program motivasi Smart Plan di SMK Tinggi Klang. Program yg diterajui oleh saudari nurhidayah merangkap pengarah tahun ni telah berjalan dgn lancar..okeyh cukup ayat skema...

nak diceriterakan di sini...tahun ni kali kedua wat smart plan kat high School Klang(HSK) ni ...
tahun lepas me as pengarah n tahun ni bertindak sebagai fasilitator kumpulan...menarik sgt...
tambahan ini first time pegang LDK secara solo..sebelum ni ada pairing fasi. mula2 dulu pair dgn Isz utk kem kat Victoria Institution n SK Changkat Tualang. pastu pair ngn Kak Tiena untok Kem Kaizen n last sekali ngn Kak Tqah utk KKAA XII. mula2 cam takut gak coz takut ter'blank' depan adik2 tu...tp alhamdulillah rasanya dpt handle adik2 tu...

yg seronoknya kat HSK ni, pelajar2 dia sgt lah aktif dlm menjalankan aktiviti...ini untuk group yg sy handle la..mula2 skali wat Modul Ta'aruf : aktiviti taaruf ringkas ngn 3 walking ways...yg beznya bila tanya pasal pengajaran drp aktiviti yg dijalankan diorg leh bagi semua resolusi. mcm x perlu fasi nak ckp pasal resolusi dah...heheh..tp xleh itu tetap tugas fasi disamping bagi contoh aplikasi pengajaran tu dlm kehidupan seharian.

pastu LDK2: modul komunikasi wat aktiviti misteri belacan. sedikit kesukaran bila nak pilih seorg untuk bagi arahan masa aktiviti. bila tanya sapa nak volunteer ke depan..dgn sepantas kilatnya semua pun angkat tangan...alamak...mcm mana nak pilih ni??then aktiviti diteruskan..

pastu lak kitorg wat aktiviti KRR(kumpul ramai2)setiap kumpulan diberi topik untuk dibincang n dibentangkan.

habis semua tu...penutupan dijalankan dalam kul 4.45 petang kot...x ingat sgt...neway sgt sonok dan dpt pengalaman yg boleh dijadikan bekalan utk masa depan.
tp apa yg penting, apa yg cuba kitorg sampaikan kpd pelajar2 HSK diharap dapt mereka ambil iktibar dan diaplikasikan dlm kehidupan seharian...

tp siapalah kita utk mengubah org lain secara drastik kan...fasi2 cuba tanamkan didalam hati apa yg penting kita dah cuba untk sampaikan apa yg perlu kita sampaikan.dan itulah tugas kita.terpulang kpd pelajar utk amalkan atau tidak.

teringat ucapan penyelia petang HSK...kalo kita nak berubah kena ingat 3 benda paling basic.

pertama, nak berubah kena bermula dgn diri sendiri.xleh nk tggu org lain nak mula baru kita nak mula.

kedua, nak berubah kena mulakan dgn perkara2 kecil n asas...kalo benda2 mudah pun kita xmampu nk ubah...cmne nak wat perubahan yg lebih besar.

ketiga, nak berubah kena bermula drpd sekarang. sekarang maksudnya SEKARANG!! bukan bukan esok atau 5 minit yg akan datang tapi SEKARANG.

setakat tu dulu...

sekian

wassalam.

1 comment:

~terataibungaindah~ said...

bgus.. satu entry yg sgt details.. hehe..